Sinop’ta yatırımlar hızla artıyor…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üç ilde teşvikli yatırımlar koronaya rağmen beklenenin üzerine çıktı.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına rağmen Sinop, Kastamonu ve Çankırı illeri yatırımcıları cezbetmeye devam ediyor. Üç kentte 2020 yılında toplam 101 yeni yatırım için 1 milyar 468 milyon TL teşvik belgesi düzenlendi. 

Bölgede Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yönlendiren yatırımları da içine alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan derlenen bilgilere göre, 2020 yılında yerli ve yabancı işletmelerin yatırımları için Sinop’ta 214 milyon TL, Kastamonu’da 538 milyon TLve Çankırı’da 716 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

Üç ilde imalat, enerji, madencilik, hizmetler ve tarım sektörlerinde 101 yatırım projesine toplamda 1 milyar 468 milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi hazırlandı. Bu kapsamda Sinop’tan 25, Kastamonu’dan 43 ve Çankırı’dan 34 yatırım projesi teşvik kapsamına alındı. Teşvikli yatırımların gerçekleşmesi halinde toplam 3 bin 211 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.

214 milyon liralık yatırım teşvik belgesi hazırlandı

Sinop’ta 2020 yılında 25 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı 214 milyon lira olarak hesaplandı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 733 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
İmalat, enerji, hizmetler ve tarım sektörlerinde yapılacak komple yatırım 198 milyon TL, tevsi yatırımlarda ise 16 milyon TL’lik olarak hesaplanıyor. Söz konusu yatırımlara imalat için 126 milyon TL, enerji için 66 milyon TL, hizmetler için 18 milyon TL ve tarım için 5 milyon TL yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Böylelikle yatırımlar sonrasında Sinop’ta 733 yeni istihdam sağlanmış olacak.

Sinop’ta teşvikli yatırımların dağılımı ise şöyle; imalat sanayinde tekstil ürünleri, tarıma dayalı kimya ürünleri, metal işleme, balık ve balık ürünleri işleme, mutfak ürünleri, hırdavat, makine imalatı, orman ürünleri, temizlik ürünleri, kozmetik ürünleri üretimine yönelik yatırımlar öne çıkıyor. Enerji sektöründe, elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı yatırımları, hizmetler sektöründe, depolama, ambarlama, genel kamu hizmetleri, otel, motel, pansiyon, kamp ve diğer konaklama yatırımları, son olarak tarım sektöründe ise balıkçılık, balık üretme ve yetiştirme çiftlikleri, balıkçılıkla ilgili hizmetler, sebze, bahçe ve kültür bitkileri ile fidan yetiştiriciliği yatırımları yer alıyor.

Teşvikli yatırımlarda Sinop, Kastamonu ve Çankırı en avantajlı iller arasında

Sinop’ta bu yatırım yapılırsa 5. Bölge teşvik avantajları kapsamında OSB’lere yatırım yapıldığı takdirde yatırımcılar 6. Bölge destekleri olan sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi desteğinden faydalanabiliyorlar. Yatırımlarda, makine alımlarında KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti, Türk lirası cinsinden olan kredilerde 5 puan, döviz cinsinden kredilerinde 2 puan faiz indirimi uygulanıyor. İstihdam edilecek personel için de 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteğinin sağlandığı yatırımlarda, 2022 yılına kadar yatırım harcamalarında %100 vergi indirimi ve ilave %15 oranında yatırıma katkı sağlanıyor. Ayrıca 2021 yılı sonuna kadar yapılan inşaat harcamalarında da KDV iadesi uygulanıyor. Sinop, düşük yatırım yeri, uygun işgücü maliyetleri ve ucuz yaşam koşulları yatırım maliyetleri yönünden diğer illere kıyasla oldukça avantajlı konumdadır. Her türlü yatırıma uygun yatırım yerine sahip olan Sinop, yatırımcılara Sinop Organize Sanayi Bölgesi ve Boyabat Organize Sanayi Bölgesi’nde uygun büyüklüklerde yatırım yeri sağlanabilmekte.

Sinop’ta yatırımlar hızla artıyor…
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!