Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılı saygı ve minnetle anılıyor…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Tarihimize altın harflerle yazdığımız Çanakkale Zaferi, 107’nci yılında törenlerle kutlanıyor.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, 1915-1916 Çanakkale Savaşı mücadelesi bir kez daha saygıyla anılıyor.

Atatürk’ün askerlerine, “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” diyerek çıktığı yolda, elde ettiği büyük zaferin üzerinden 107 yıl geçti.

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ”

“Çanakkale geçilmez” diyen Atatürk ve silah arkadaşlarının İtilaf Devletleri’ne Çanakkale Boğazı’nı dar ederek kazandığı büyük zafer, Türklerin gurur kaynaklarından yalnızca biri.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu anlamlı günü, yurt genelinde büyük coşkuyla kutlanacak.

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #1

İLK TÖREN CUMHURİYET MEYDANI’NDA

İlk tören, bu sabah Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda gerçekleşti.

TBMM tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde Çanakkale’ye verilen ve üzerinde ’Çanakkale Geçilmez’ yazılı altın madalya, Türk bayrağına toka edildi.

‘TCG Kınalıada’ korvetinden yapılacak 21 pare top atışıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu.

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #5

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #6

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #7

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #8

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #9

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #10

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #11

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #12

Çanakkale Zaferi nin 107 nci yılı saygı ve minnetle anılıyor #13

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ ÖNEMİ NEDİR?

Kıymetli bir tarih olan Çanakkale Zaferi’nin üzerinden 107 sene geçti. Türk milleti destansı bir zafere imza atarak İngiliz-Fransız güçlerini Çanakkale’yi dar etmeyi başarmıştı. Binlerce kahramanlık hikayelerinin konu alındığı Çanakkale Zaferi, Çarlık Rusya’sının yıkılmasına yol açmış ve Ruslar’ın sıcak denizlere inme hayalleri suya düşmüştü.

I. Dünya Savaşının başlama sebebi ise bir Sırp gencinin Avusturya-Macaristan krallığının prensine yaptığı suikast olarak gösterilse de sonrasında yaşanan kutuplaşmalar savaşın aslında bu kadar basite indirgenemeyeceğini gözler önüne sermiştir. Bu savaşta, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınmış olan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına vermiş olduğu azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir “anıtcephe” dir. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı usta bir şekilde kullanmıştır.

Bununla birlikte dünya harp tarihi, Çanakkale’de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine yakından şahit olmuştur. Ayrıca dünya tarihinin zirve sayfalarına da “Çanakkale Geçilemez!” ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.
Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılı saygı ve minnetle anılıyor…
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!