Regaip Kandili fazileti nedir? Yılın ilk kandili geldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kandiller zincirinin ilk halkası Regaip Kandil, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre bugün idrak ediliyor. Bu yıl recep ayı 2 Şubat tarihinde başladı. Miraç Kandili de yine aynı ay içerisinde idrak edilecek. Peki, Regaip Kandili fazileti nedir? Regaip Kandili’nde ne oldu?

Regaip Kandili’nde ne oldu Regaip Kandili fazileti nedir Yılın ilk kandili geldi

Regaip Kandili yılın ilk kandilidir. Müslümanlar her sene recep ayı içerisinde bu günü idrak ediyor, bolca ibadet ediyorlar. Regaip Kandili ile ilgili Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde, ‘Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.’ buyurmuştur.
REGAİP GECESİNİN FAZİLETİ NEDİR?
Peygamber Efendimiz ‘Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.’ Bu sebeple Müslümanlar bu geceyi hep ihya etmişlerdir. Hadislerin sıhhati tartışmalı olmakla beraber rivayetlerden anlaşıldığına göre Resul-i Ekrem (sav)’in recep ayına ayrı bir değer verdiği anlaşılmaktadır.
REGAİP KANDİLİ’NDE NE OLDU?
Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de cuma gecesi oluşudur. Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki “Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan “re-ğa-be” kökünden gelmektedir. Regâib kelimesi Kur’an’da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak “reğabe”den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur’ân’da sekiz yerde geçmekte ve “reğabe”nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır.
Yüce Allah’ın, rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye Regaip gecesi denilmiştir.
Regaip Kandili fazileti nedir? Yılın ilk kandili geldi!
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!