Türkiye uzaya Sinop’tan çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Roketsan’ın geliştirdiği ilk uzay sonda roketinin Sinop’tan fırlatıldığı ve başarıyla uzay sınırına çıktığı belirtildi. Görüntüler Roketsan’ın youtube kanalından yayınlandı. 

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen çalışmalar Türkiye’nin uzay sınırını aşmasını ve uzay ligine girmesini sağladı, Roketsan tarafından geliştirilen ilk Türk uzay roketi Sinop’tan fırlatıldı. Roketsan tarafından youtube kanalında yayınlanan görüntülerde ilk yerli sonda roketinin Sinop test alanından fırlatılışı ve uzay sınırına ulaştığı anlar görülüyor. Bundan sonraki aşama milli mikro uyduların uzayla buluşması.

Savunma Sanayii Başkanlığı Resmi Twitter sayfasında, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Projesi kapsamında milli teknolojiyle fırlatılan ilk yerli sonda roketinin 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştığı açıklandı. Roketin katı yakıt teknolojisiyle gönderildiği belirtilen açıklamada, bundan sonra hem katı, hem de sıvı yakıtla test aşamasına geçileceği kaydedildi.

TEST ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Projenin son aşaması olan mikro uyduların imal edilip fırlatılmasıyla da tarımdan savaş istihbaratına kadar her alanda ülkenin geleceğine katkı sağlanması planlandığı belirtilen açıklamada: “Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Projesi Roketsan tarafından üç senede 24 farklı teknolojiyle kendi mühendislik gücüyle yerli paydaşlarla geliştirdi. Başarılı test sonuçlarının arkasında Roketsan’daki 1000’e yakın uzman ve teknisyenin 1 milyon saati aşan alın teri var” denildi. Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Projesinde test çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

ERDOĞAN: ARTIK UZAY LİGİNDEYİZ

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, “Artık yerli ve millî teknolojilerle uzay ligindeyiz” demişti. Erdoğan açıklamasında: Milli teknolojilerle fırlattığımız ilk yerli sonda roketimiz 130 kilometre irtifaya çıkarak uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Böylece Türkiye, tamamen kendi geliştirdiği teknolojilerle uzaya ilk adımını atmış oldu. Artık yerli ve milli teknolojilerle uzay ligindeyiz. Bu roketi katı yakıt teknolojisiyle gönderirken inşallah bundan sonra hem katı hem sıvı yakıtla test etme aşamasına geçeceğiz. Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motor teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum. Hibrit yakıtlı roket motorları geliştirme faaliyetlerimize de devam ediyoruz. Bu merkezde minyatür silahlar, hipersonik sistemler, lazer ve elektromanyetik teknolojisine sahip yönlendirilmiş enerji silahları gibi geleceğin teknolojisi üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Merkezimizin uhdesindeki projelerin toplam büyüklüğü 9 milyar lirayı aşıyor” ifadelerine yer vermişti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’de ‘Türkiye Uzayı Gördü’ başlıklı açıklamasında “Mikro Uydunun Fırlatılması İçin 2025’i hedefliyoruz. Uydu imalatı ile ilgili çalışmalarımız var. Hem atı yakıt hem sıvı yakıt hem de hibrit konusunda çalışıyoruz” demişti.

PROJE 2025 YILINDA TAMAMLANIYOR
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi’ne dair sözleşme 2018 yılında imzalanmıştı. 2025 yılında tamamlanması planlanan proje; 100 kilogram ve altındaki mikro uyduları, yüksekliği en az 400 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirebilecek kapasitedeki Mikro Uydu Fırlatma Sistemi’nin geliştirilmesini ve test edilmesini kapsıyor. Proje ile Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine sahip olacak.

Türkiye uzaya Sinop’tan çıktı
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!