Boyabat’ta 2021 yılı çeltik ekimi devam ediyor 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan Sinop’un Boyabat ilçesinde, üreticiler çeltik ekimine devam ediyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Boyabat ilçesinde çeltik ekiminin 400 yıllık mazisi olduğunu söyledi

Usta, Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada “İlçemize bağlı 32 köyde ortalama 20000 dekar alanda çeltik ekimi yapılmaktadır. Dekar başına ortalama verim yıllara göre değişmekle beraber 750-850 kilogram arasında olup, çeltik ekimi yapılan alanlardan yılda 16-19 bin ton çeltik üretimi sağlanmaktadır. İlçemizde yaklaşık bin ailenin geçim kaynağı olan Çeltik ekim alanlarının yapıldığı arazilerin sulaması Gökırmak,  Gazidere Çayı, Dodurga Barajı ve su kıtlığı olduğu zamanlarda DSİ tarafından yapılmış olan kuyulardan  sağlanmaktadır.  

Ortalama olarak Nisan ayının 20’sinden sonra çeltik ekimi başlamakla beraber Eylül ve Ekim aylarında hasat edilmektedir.  Gerek Özel İdare gerekse bakanlığımız aracılığı ile % 50 hibeli olarak yetiştiricilerimizin çeltik tohum ihtiyaclarının karşılanmasında katkı sağlamaktayız. Pandemi nedeniyle zor günler yaşadığımız bu günlerde üretimin ne kadar önemli olduğunun bilinciyle yapılacak olan ekimlerin hem yetiştiricilerimiz hem ülke ekonomisi için bereketli olmasını dilerim.” ifadeleride bulundu.

Bağlıca köyü çeltik üreticisi ve önceki iki dönem Boyabat’ı temsilen Sinop İl Genel Meclisi üyeliği görevinde bulunan Satılmış Demir, köylerinde 100 yılı aşkın süredir çeltik üretimi yapıldığını, kendisinin de 50 yıl süredir çeltik üremi yaptığını belirterek, 2021 yılında da çeltik ekimine başladıklarını söyledi.

Çeltik üreticisi Satılmış Demir, çeltik üretiminin ekiminden başlayıp hasat zamanına kadar ne gibi çalışmalar yapıldığını anlattıktan sonra, “Devletimiz, gübre, mazot desteği yapıyor, ancak dışarıdan zamansız ithal edilen pirinçler, çeltik üreticilerini zarara uğratıyor. Biz pirincin yüksek fiyatla satılmasını, vatandaşın yüksek fiyatla pirinç yemesini istemiyoruz, ama biz de ekmeğimizi yememiz lazım. Biz devletimizden memnunuz. Çiftçiye her zaman için gübre, mazot ve tohumluk çeltik gibi büyük desteklerde bulunmuştu. Ancak çeltik kg fiyatı girdilerin çok gerisinde kaldı şu an, 3,5 lira gibi bir fiyat var, ona da alıcı bulamıyoruz, 3 lira ve altı teklif edilince sıkıntı çekiyoruz. Böyle olunca da üretici çetikten umudunu kesmeye başlıyor. Bu da Türk tarımına büyük zarar veriyor. Bunlar göz önüne alınırsa hem devletimiz, hem de milletimizin rahat edeceğini düşünüyoruz Biz bekliyoruz ve umut ediyoruz ki devletimiz bir ayarlama yapacaktır.” dedi.

Boyabat Bağlıca Köyü Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Kamber Battaloğlu da çeltik ekiminde babasına yardım için İstanbul’dan köye geldiğini belirterek, “Çeltik ekimi Nisan ayının 15’i ile Mayıs ayının 10’u arası yapılıyor. Gördüğünüz gibi çok zahmetli iş. Biz çeltiği tüccara 3-3,5 lira arasında satabiliyoruz. Fabrikada işlenen çeltik, pirince dönüşünce marketlerde en düşük 10 liraya satılıyor. Tüketici pirince pahalı derken biz de çeltikten para kazanamıyoruz. Devletimizin buna bir an önce el atması ve köylümüzün yanında olması lazım.

İthal pirincin gelmesiyle birlikte 5 lira olması gereken çeltiğin 2,5 liraya kadar düştüğünü söyleyen Battaloğlu, “Çifti girdi fiyatlarını karşılayabilmek için damdaki ineğini satıyor, kapısındai traktörünü satıyor. Devletimiz vatandaşın çeltiğini değerinde almalıdır, çiftçi başka türlü toparlanamaz. Böyle giderse çiftçi tarlasını ekmez, devletimiz de tamamen dışa bağımlı kalır.” dedi.

Üniversite okuyup Veteriner Teknisyeni olan Fırat Battaloğlu, kendi mesleğine atanamadığı için köyünde çiftçilik yapıyor. Kendisiyle çeltik tohumu ekerken konuştuk.

Fırat Battaloğlu, geçen yılki çeltik üretiminden iyi para kazandıklarını, ancak su kıtlığı nedeniyle yeraltından jeneratörle su çıkararak elektrik masraflarının olduğunu söyleyip, bu yıl girdi fiyatlarının yüzde yüze yakın arttığını ifade ederek, “Çeltik hasadımızda, devletin girdi fiyatlarına paralel bir fiyat vermesini istiyoruz. Çeltik en az 5 – 5,5 lira olmalıdır. Geçen yılki fiyatlar bizi zarara sokar. Devletimizden maliyetlerimizi düşürmesini istiyoruz. 80 liralık gübre 160 lira oldu.” ifadelerinde bulundu.

Haber:Mahmut Coşkun

​​​​​​

Boyabatsesi
Boyabat’ta 2021 yılı çeltik ekimi devam ediyor 
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!