Boyabat’ta orman köylülerine destekler anlatıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü, Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü işbirliği ile  Boyabat Kurusaray Köyü’nde program düzenlendi. Düzenlenen programda Orman Köylüleri’ne ORKÖY desteklerinden nasıl yararlanabilecekleri ve hangi kredilere başvurabilecekleri anlatıldı. Sinop Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürü Fahri Atalay amaçlarının Orman Köyülülerine destek olarak kırsal alana insanları çekebilmek olduğunu ifade etti.

 

 

Sinop Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürü Fahri Atalay  açıklamasında ‘’  Bildiğiniz gibi her ilçemizde Orman İşletme Müdürlüklerimiz mevcut burada da Orman İşletme Genel Müdürlüğümüzü Boyabat temsil ediyor. ORKÖY ile ilgil faydalanmak istediğiniz, yapmak istediğiniz, herhangi bir projeniz düşünceleriniz olabilir. Uygun görülürse muhtarlığımız aracılığı ile Orman İşletme Müdürlüğümüze başvuruyorsunuz ve bizler  değerlendiriyoruz. Uygun görüldüğü takdirde genel müdürlük bünyesinde varsa hemen faaliyetlere geçiyoruz.

 

 

ORKÖY’den kimler faydalanabilir ?

ORKÖY’de ilk şart olmazsa olmaz şartımız o köyün orman köyü olmasını istiyoruz, diğer bir şartımız ise kişinin bir yıl aralıksız o köyde ikamet etmesi tabi bu durumda bazı istisnai durumlar olabiliyor. Okulla ilgili ya da sağlık sorunlarıyla ilgili yer değiştirenlere karşı 2 aya kadar sıkıntı çıkarmıyoruz. Bunların dışında kredi alacak vatandaşımız memur olmayacak, esnaf olmayacak, o köyde icralık durumu olmayacak ve kamuda işçi olmayacak. Bizim gerçekten amacımız ihtiyacı olan orman köylümüze yardımcı olmaktır.Emekliler alabiliyor bu durumda bir sıkıntı yok. ‘’ dedi.

Köy konağında toplanan vatandaşlara seslenen Atalay, ORKÖY’ün kredi çeşitleri hakkında bilgiler sundu. Fahri Atalay konuşmasına devamla şunları söyledi; 

‘’ İki türlü kredi veriyoruz bir sosyal kredi birde ekonomik boyutlu kredilerimiz var  Sosyal boyutlu kredide vatandaşlarımızın yaşam kalitesini en üst seviyeye çıkarmayı, hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Örnek olarak güneş enerjisi sistemleri, kat kalorifer , mantolama desteği , dam örtülü desteği gibi projelerimiz var. Farklı projesi olan varsa bunlara da açığız. Vatandaşların taleplerine göre uygulanacak projeleri uygulayabiliriz.

Ekonomik boyutlu kredilerimiz de mevcut. Burada da vatandaşımızın ekonomisine destek olmak istiyoruz ve ekonomisini iyileştirmeyi , kendisini geliştirmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.  Süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, manda yetiştiriciliği, besi hayvancılığı, seracılık gibi örnekler verilebilir.

 

 

Kredilerin yüzde kaçı hibe ?

Bizim verdiğimiz kredilerin yüzde 20’si hibedir. Geri kalan yüzde 80’lik kısmını da kredinin türlerine göre 3 ile 7 yıl arasında taksitlendirme yapıyoruz. Her yıl bir taksit alıyoruz. Bazı projelerimizde özellikle hayvanlıkta ilk iki yılı ödeme almıyoruz. Faizsiz bir şekilde desteklerimizden yararlanabilirsiniz. Ormancılık faaliyetlerinde çalışan arkadaşlarımıza çok güzel desteklerimiz var  traktör, tambur , motorlu testere mekanizasyonları gibi.

Projelerin uygulanabilmesi ve hayata geçirilebilmesi için o köyden en az 3 kişinin başvurması gerekmektedir. Bizim amacımız orman köylümüzü desteklemek, ekonomisini iyileştirmek, dışarıya göçü önlemek, büyük şehirlerdeki yığılmayı kırsal alanlara çekmek, büyük şehirlere göçü azaltmaktır ORKÖY’ün vazifesi budur.  ‘’

 

 

Yapılan programda konuşan Boyabat İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz  köylerdeki nüfusun yavaş yavaş azaldığına dikkat çekti. Köylerdeki nüfusun artırılması için buralardaki konforun artırılması gerekliliğini ifade eden Kaymakam Yılmaz  ‘’ Köylerde hak verirsiniz ki bende kırsalda gezen gören bir kişiyim çok yerde şahit oldum .Çok kişi kış aylarında burada kalmıyor yaz aylarında geliyor. Köylerde kalabilmek için buradaki konforumuzu artırmamız gerekiyor. Şimdi bakıyoruz geçen sene Boyabat’ta büyük bir nüfus artışı oldu. Bunun en büyük sebebi doğalgazın gelmesiydi.Sizlerde bu fırsatlardan yararlanarak şehirdeki konforu burada evlerinize taşıyabilirsiniz. Bunu ilçe kaymakamı olarak söylediğimi düşünmeyin uzun yıllardır taşrayı gören bir tecrübe…  Evlerimizi artık iyileştirmek zorundayız.  Boyabat’ta 107 tane köyümüz var  köyde kışın kalanlar belli yazın bile artık nüfusumuz yavaş yavaş azalıyor. Benim size naçizane önerim bu bir kardeşiniz olarak. Köyde iyi bir yaşam olabileceği fikrini genç nüfusumuza anlatmamız göstermemiz gerekiyor. Muhtarlarımızın bu konuda örnek olacağına inanıyorum. ‘’ dedi.

Bilgilendirme toplantısına İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz, Boyabat Orman  İşletme Müdürü Evren Faik Ayran, Sinop Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürü Fahri  Atalay, Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Boyabat İlçe Tarım ve Orman  Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Yunus Özdemir, Veteriner Naci Demir, Kurusaray ve  çevre köy muhtarları ve orman köylüleri katıldılar.

 

u

 

 

Boyabatsesi

 

 

 

 

Boyabat’ta orman köylülerine destekler anlatıldı
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!