Denizlerde av yasağı başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizlerde av yasağı 15 Nisan tarihi itibariyle başladı. Sönük geçen bir av dönemi ile sezonu buruk kapatan balıkçılar, yeni sezonda bereketli bir av dönemi umut ediyor.

Ülke genelinde 31 Ağustos 2019 gecesi açılan balıkçılık av sezonu, 15 Nisan tarihi itibariyle sona erdi. Bu tarihten itibaren tüm denizlerde trol ve gırgır avcılığı, sezonun açılacağı 1 Eylül 2020 tarihine kadar yapılamayacak.
Geride kalan sezon ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, sezon genelinin balıkçılar açısından çok da verimli geçmediğini söyledi. Tuncer; “Balıkçılarımız açısından çok parlak bir sezon geçirdiğimizi söyleyemeyiz. Özellikle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteren koronavirüs salgınıyla da av sezonunun son günleri oldukça sıkıntılı geçti. Biliyorsunuz denizlerde av çeşitli yollarla yapılmakta. Sezon içerisinde bizleri biraz mutlu eden gırgır teknelerimizin yaptıkları hamsi avları oldu. Palamut tutulmayınca gırgır teknelerimiz hamsiye yöneldi. Bu da onlara birazda olsun bir cansuyu oldu. Diğer balıkçılarımız ise yine sıkıntılı bir sezon geçirdi. Denizlerde av yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden birkaç gün öncesine kadar denize açılan teknelerimiz neredeyse tamamen boş olarak döndü diyebiliriz. Balıkçılarımız kıyıya 5-10 balıkla döndüler” dedi.

KORONAVİRÜS, BALIKÇILIĞI DA VURDU

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının her alanda olduğu gibi balıkçılık sektöründe de büyük zararlara neden olduğunun altını çizen Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, bu salgın nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Sinop’ta da bazı balıkçı teknelerinin denize açılamadığını, denize açılan balıkçı teknelerinin ise yakaladıkları balıkları satmakta güçlük yaşadığını ifade etti.

Tuncer; “Koronavirüs salgını her alanda olduğu gibi balıkçılıkta da büyük zararlara yol açtı. Çoğu balıkçı teknemiz denize açılamazken denize açılan balıkçı teknelerimizin yakaladıkları balıklar ise güçlükle satılabildi. Çünkü müşteri yok balık satılamıyor. Bildiğiniz gibi balık tüketiminin en çok yapıldığı yerlerin başında lokantalar geliyor. Kıyı balıkçılarımızın tuttuğu balıkların çoğu lokantalara gider. Ancak bu süreçte lokantalar hizmet veremiyor ve buna bağlı olarak da balık satışları büyük oranda düşüyor” diye konuştu.

SON YILLARIN EN ZAYIF KALKAN SEZONUNU GEÇİRDİK

Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra kalkan sezonunun da oldukça sönük geçtiğini belirten Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, bu durumun da balıkçılar için maddi anlamda kayba neden olduğunu söyledi.

Tuncer; “Bildiğiniz gibi ilimiz kalkan balığı bakımından zengin bir bölge. Ancak son yıllarda azalan bir grafik çizen kalkan balığı avı bu yıl en zayıf sezonunu yaşadı diyebiliriz” dedi.

KORONAVİRÜS ETKİSİ DEVAM EDERSE YENİ SEZONDA DAHA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞAYABİLİRİZ

Koronavirüs salgınının devam etmesi halinde balıkçıların yeni sezonda daha büyük sıkıntılar yaşayabileceğini kaydeden Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, yeni sezonda verimli bir av ümit ettiklerini ifade etti.

Tuncer; “Biz her şeye rağmen ümidimizi kesmiyoruz. Umarım yeni sezonda daha verimli bir av dönemi yaşarız. Ancak koronavirüs salgının devam etmesi halinde balıkçılarımızın daha büyük sıkıntılar yaşayabileceğini düşünüyorum. Balıkçılarımız bırakın denize açılmayı evlerinden dışarı çıkamıyor. Bu işlerle uğraşan kişilerin çoğu belli yaşın üzerinde olan kişiler. Onlar çıkamayınca gençler çıkmak zorunda. Teknelerimiz denize açılsalar bile bu süreçte tuttukları balıkları satmakta güçlük çekecek. Bu da, işleri için harcadıkları maliyetleri karşılamayacak ve zarar edecekler. Ama dediğim gibi yine de ümidimizi kaybetmiyoruz. Umarın yeni sezon tüm balıkçılarımıza bolluk ve bereket getirir” diye konuştu.

 

Denizlerde av yasağı başladı
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!