3 Mayıs Türkçülük Günü…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk kez 1945 yılında Tophane’deki Askeri Cezaevinde mahkumlar tarafından kutlanan 3 Mayıs Türkçülük Günü nedir?

Osmanlı Döneminden bu yana var olan Türkçülük anlayışı, bugünkü Türkiye’nin kuruluşunda da önemli rol oynadı.

Ankara Nümayişi nedir?

Siyasetin önde gelen 23 isminin 7 Eylül-29 Mart 1945 tarihine kadar Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı dava ile başlayan 3 Mayıs Türkçülük Günü, her yıl bayram havasında kutlanıyor.

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?

Türkçülük, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ortaya çıkan fikir akımlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefelerinden birini teşkil eder. Ancak 3 Mayıs Türkçülük Günü, Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944’teki duruşmasının ardından yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkmıştır.Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944’te başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren, Türk siyasetinin önde gelen 23 isminin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı süreçtir.

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ TARİHİ

Davanın ortaya çıkışı, 3 Mayıs 1944 tarihli Hüseyin Nihal Atsız -Sabahattin Ali duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayışı”nı anmak amacıyla, 3 Mayıs 1945’de Tophane Askerî hapishanesinde 10 mahkûmun bir araya gelerek kutlanmasıyla başladı. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almasına neden oldu.Hapishane önünde toplananların yargılanması sonucunda; Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldı. Sabahattin Ali tarafından Atsız mahkemeye verilir. 26 Nisan 1944’te Ankara’da başlayan ilk mahkeme 3 Mayıs 1944’e ertelenir. Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal Atsız’ın, adına açılan dava için Ankara’ya geldiği sırada başladı. 3 Mayıs’ta toplanarak eylemler yapan gençler tutuklanır. Nihal Atsız da aynı gün duruşmanın ardından gözaltına alındı.Türkçülük Günü ilk kez 1945 yılında Tophane’deki Askeri Cezaevinde tutuklu olan bir grup tarafından düzenlenen bir toplantı ile başladı. Sonraki yıllarda coşkulu bir bayram şeklinde kutlanır oldu.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ SÖZLERİ

Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki bu bayrağı vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk’ün ilk ve milli vazifesidir.(Mustafa Kemal Atatürk)

İlk düşüneceğimiz şey: Türkiye’de Türk Kültürü’nü hakim kılmak, yabancı tesirleri silkip atmaktır.(Hüseyin Nihal Atsız)

Vatan ne Türkiye’dir Türklere, ne Türkistan, Vatan tek ve müebbettir: Turan.(Ziya Gökalp)

Türk töresi, Türk ülküsünün ayrılmaz parçasıdır.(Alparslan Türkeş)

3 Mayıs Türkçülük Günü…
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!