HUZUR,MUTLULUK VE EĞİTİM

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde örgün ve yaygın diye ayırdığımız eğitim modelimizin aynı ortama taşınması birinci öncelik olmalıdır.

Bu ifade ile şunu kastediyorum, tarihsel ve toplumsal bilgimiz örgün eğitim ile okullarda ve programlarda birleşmeli, Müslüman Türk çocuğu tecrübe ile atalarından gelen bilgiyi alırken modern programlarla uyumlu hâle okulda getirmelidir.

Yani her mahalle, en ferah ve geniş yeşil alanındaki tek katlı okullarında, ilk dereceli eğitimi verilirken mahallenin yaşlılarından ve onların tecrübi bilgisinden yine sınıflarda yararlanmalıdır.

Paylaşımı, sevgiyi, millî ve manevi değerlerinin kıymetini, okuduğu mahallesinde veya köyünde teneffüs etmelidir.

Anaokullar ve ilk dört yıl asla günümüz dünyasında olduğu gibi yarışa ve yarışmaya dayalı olmamalı, imkânlar ölçüsünde özel ve ayrıcalıklı olmanın dışında tutulmalıdır.

Aslında verilen imkânlarla huzur ve mutluluğu getirdiği zannedilen ayrıcalıklı ve özel okulların imtiyazdan başka mutluluk getirmediği, gençlerin toplumsal hayata iştirakinde zorluklara sebep olduğu; bir başka deyişle özel eğitimin, imkânların mutsuzluğunu ortaya çıkarmakta olduğu görülmektedir. Bunun karşılığında ise yine sıradan mahallelerdeki çocuklarda da bir başka huzursuzluğa -imrenme mutsuzluğuna- yol açmakta, toplumsal dengeye zarar vermektedir.

Türk toplumunun irfani geleneğini temsil eden büyüklerimizin tecrübesi de hikâyeler
ve anılarla bu ilk seviye okullarda olmalıdır ki çocuklar büyürken kendi geçmişini bilgi içinde özümsemelidir. Bu, ayrıca gittikçe azalan aile bağlarının toplumsal alanda yeniden kurulmasına etki edecek faktördür.

Çalışmayı tek cümleyle sonuçlandırmam gerekirse; tarihsel ve irfana ait bilgilerimizi tevarüsen modern çağın bilgisine ekleyemez isek bireyin iç dünyasını dengeleyerek teskin ve tatmin olmasını sağlayacak güce erişemeyecek, mutlu ve huzurlu bireyleri yetiştiremeyeceğiz.

Bu çabada en önemli paydalarımız tecrübeyle yoğrulmuş, büyüklerimiz, öğretmenlerimiz, düşünürlerimiz ve irfan sahibi önderlerimiz olacaktır.

Prof. Dr. İlyas TOPSAKAL

 

Fotoğraf: PhotographySinop (@ photosinop).

 

 

 

 

 

HUZUR,MUTLULUK VE EĞİTİM
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!