Kaymakamlıktan araştırma ziyareti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gerze Kaymakamı Tekin Dündar beraberindeki İlçe Tarım Müdürü Özbay Akkaş ve ziraat mühendisleriyle birlikte, ilçeye bağlı Çırnık köyünde arıcılık ve tavukçuluk okulunu başlatan Prof. Dr. Emin Kuru’yu ziyaret etti.

Ziyarette kimyasal gübre kullanmadan doğal gübre ile yapılacak olan tarımın önemini anlatan Gazi üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Emin Kuru, çavdar ve fiğin toprağa azot ve oksijen vererek toprağı beslediğini vurguladı. Aynı zamanda akasya ağacının da toprağa azot ve oksijen verdiğini kaydeden Kuru, akasya balının kalitesini anlattı. Akasyanın orman emtiası olarak da en değerli ağaç olduğunu, dünyada az bitkide bulunan DMT maddesinin akasya ağacı bünyesinde bulunduğunu dile getiren Kuru, sabit arıcılık model uygulama kapsamında bölgeye bin adet akasya dikildiğini, yüz adet damızlık sofora, Macar akasyası, elli adet Çin sumağı, beş bin adet lavanta dikilmeye başlandığını söyledi. Kuru sözlerini şöyle sürdürdü, “Akasyanın kökleri azot bağlayıcı bakteri üretir. Bitkilerin büyümesi için çok önemli olan nitrojen bakımından toprağı zenginleştirir. Dünyada az bitkide bulunan DMT akasya ağacı bünyesinde bulundurur”

Yeni sezonda kullanılmak üzere hazırlanan arı kovanlarının özelliklerini de anlatan Kuru, arı kovanlarının tasarımının ısı yasasına uygun olması gerektiğini dile getirerek, Varoa ile mücadelede Karadeniz’de ilk defa kendisinin oksalik asit ile yaparak daha başarılı olduğunun altını çizdi. Kovan temizliğinde pürmüz kullanarak değil 200 derecede buharlı su ile temizlenmesinin doğru olduğunu anlatan Kuru, “Dikmen bölgesi arısı için çalışmalar hızla devam ediyor. Bu arı ırkını milli gen havuzuna aktarmak için bakanlığa talepte bulunuldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin destekleriyle Ordu Arıcılık Gelişimi ile irtibata geçilerek çalışmalar devam ediyor. Bölgede arıcılığın yaygınlaşması için mezarlık gibi yerlere ıhlamur ağaçları ve benzeri ağaçlarlar dikilmesi gerekiyor” dedi.

Bölgede tavukçuluğun yeni bir gelir kapısı olacağını belirten Prof. Dr. Emin Kuru, “20 kişiyi istihdam ederek günde 20 bin, haftada 70 bin yumurta üretilecek olup, önümüz günlerde kooperatif kurarak bölgede yumurta fiyatlarının düşmesinin önünü açacağız” diye konuştu.

Zeytincilik çalışmalarına da değinen da Gazi üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Emin Kuru, ” Bölgemizde yetişen zeytin ağaçları, saçaktan değil yaprakları vasıtasıyla havadaki nemi emerek beslenen endemik bir ağaçtır. Bölgede çoğaltılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Amacının rol model bir zirai uygulamanın konseptini oluşturarak çiftçilikle uğraşan insanlara faydalı olmak olduğunu kaydeden Kuru, , “Başarılı kaymakamımız Tekin Dundar’ın destekleriyle daha da güzel uygulamalara imza atacağımızı umuyorum” şeklinde konuştu.

 VİTRİNHABER
Kaymakamlıktan araştırma ziyareti
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!