Bin 300 yıllık türbede mukabele geleneği devam ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop’ta bulunan Seyyid İbrahim Bilâl Hazretleri’nin türbesi, Karadeniz Bölgesi’nde inanç turizminin önde gelen yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Türbe, “Başını vermeyen şehit” olarak bilinen ve HZ. Muhammed’in dördüncü göbek torunu olan Seyyid Bilâl Hazretleri’nin şehit düştüğü yerde yer almaktadır. Türbe, Anadolu Selçuklu döneminde 1280 yılında inşa edilmiş olup, 234 yıllık camisi bulunmaktadır.

Türbe, Osmanlı deniz komutanı Cezayirli Ali Paşa tarafından yaptırılan camiyle birlikte, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından insanların ziyaret ettiği önemli bir mekandır. Mukabele kültürünün yaşatıldığı türbede, her yıl Ramazan ayında düzenlenen geleneksel mukabeleler de büyük ilgi görmektedir.

Seyyid Bilal Camisi’nin cemaati, yıllardır bu mekanda ibadetlerini gerçekleştirerek, bu yere duydukları bağlılığı dile getiriyor. Cami cemaatinden birçok kişi, uzun yıllardır burada ibadet ettiklerini ve Seyyid Bilal Hazretleri’nin bu mekânı ziyaret etmek için önemli bir fırsat olduğunu ifade ediyor.

Seyyid Bilal Hazretleri’nin türbesi ve camisi, Sinop İl Müftülüğü tarafından organize edilen mukabele etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Bölgede yaşayan herkes, bu önemli mekânı biliyor ve ziyaret etmekten mutluluk duyuyor.

 

Sinop Valiliği İnternet Sitesinde Seyyid İbrahim Bilâl Hazretleri hakkında ki bilgiler.

“Tarih MS 675. yıl Halife Ömer Bin Abdülaziz Dönemi.

İslam ordusu Peygamber Efendimiz’in ‘İstanbul’un Fethi’ müjdesine nail olmak için İstanbul’u kuşatır. Bu kuşatmaya destek olmak gayesiyle Horasan’dan, İslam’ı yeni seçen ve savaş başarılarıyla ünlü Türk gönüllülerle birlikte yola çıkan Peygamber Edendimizin torunu Hz. Hüseyin soyundan Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri’nin gemisi, Karadeniz’de şiddetli bir fırtınaya yakalanır. Günlerce Karadeniz’in azgın dalgalarıyla boğuşan ve henüz denize alışık olmayan Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri ve Alperenler aç, susuz, yorgun Sinop Limanı’na demir atmak zorunda kalırlar.

Günün şartlarına göre vergilerini öder, Sinop Tekfuru’ndan konaklama izni alırlar. Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri yorgun ve hasta askerleriyle dinlenmeye çekilmiştir. Sinop Tekfuru önce izin vermesine rağmen bu kararından cayar ve haince bir gece baskını düzenler. Birçok Alperen, şehrin Selçukluların eline geçmesinden sonra Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan bugünkü Alaaddin Camii’nin olduğu yerde kahramanca çarpışa çarpışa şehit olur.

Çevresi Tekfur ve askerleriyle sarılan Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri düşmanı yararak bu baskından sıyrılmak ister. Günümüzde Hükümet Konağı’nın bulunduğu semtte, meydan kapısından çıkmak üzere çarpışırken çatışmanın en şiddetli anında Tekfur’un bir kılıç darbesiyle mübarek başı, tıpkı Kerbela’da ceddi Hz. Hüseyin’in(radıyallahu anh) de olduğu gibi gövdesinden ayrılır ve yere düşer. Hemen kesik başını koltuğunun altına alarak şu anda türbesinin bulunduğu yere, yaklaşık 700-800 metre kadar mesafeye çarpışa çarpışa gelir.

Başını yere ihtimamla yerleştirir, kendisi de kıbleye müteveccihen sanki başı hiç kesilmemişçesine uzanır ve orada ruhunu Rahmet-i Rahman’a teslim eder. Bu hazin olay orada bulunan ahali tarafından da hayretle izlenir. Bu apaçık kerameti gören Tekfur hemen çatışmayı durdurur ve böyle ulu bir kişiyi öldürdüğü için pişman olur, yaralı Müslümanlara iyi davranır ve şehitlerin İslam geleneklerine göre gömülmesine izin verir.”

 

 

kaynak:vitrinhaber

Bin 300 yıllık türbede mukabele geleneği devam ediyor
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!