Dolar 20,0965
Euro 21,6076
Altın 1.258,68
BİST 4.754,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Sal 21°C
Çar 21°C
Per 21°C
Cum 21°C
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6210663309901428

100 Yıllık Dede Mesleğini Canlandırmaya Çalışıyor

100 Yıllık Dede Mesleğini Canlandırmaya Çalışıyor
REKLAM ALANI
30 Haziran 2020 18:33 | Son Güncellenme: 30 Haziran 2020 19:07
A+
A-

Sinop’ta bir kadın hobi olarak başladığı unutulmaya yüz tutmuş geleneksel keten dokumayı ticarete dönüştürdü.

59 yaşındaki Belgin Köklü, unutulmaya yüz tutmuş keten dokumayı yeniden canlandırmaya çalışıyor. Köklü, Sinop’un merkeze bağlı Alaoğlu köyü Deresu Mahallesi’nde babasından kalma tarlada keten tohumu ekerek hasadını yapıyor. Belgin Köklü konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “15 yıldır el sanatları ile uğraşıyorum. Küçük bir dükkanım var. Bu dükkanda keten bezi dokuyorum. Eski işleri ile birlikte eski eski desenlerle eskiyi canlandırmak amaçlı yapıyorum” dedi.

“İpi yurt dışından getiriyorduk”

İpi daha önce yurt dışından getirdiklerini belirten Köklü, “İpi yurt dışından getiriyorduk. Çin’den geliyordu. Daha sonrasında dışarıdan gelse de bulamadık. Çin’de üretilse de bu hastalıktan dolayı biz bu ipi bulamaz hale geldik” diye konuştu.

“Nasipse gelir Hint’ten yemenden, nasip değilse ne gelir elden”

“Daha sonrasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Doçent Doktor Funda Aslan Hanımefendi bana dedi ki ’Sana ben keten tohumu vereyim, keten ekelim.’ Keten ekip bizim maksadımız ip üretip lifini tezgahlarda dokunmak. Bana eylül ayında keten tohumu verdi. Keten tohumunu ben babamın köydeki tarlasına ekmeğe karar verdim. Eylül ekim gibi ektik biz bu tohumu. Daha sonrasında bunu ara sıra gittim otunu aldım, haziran sonuna doğru da hasada başladık. Hasatta ketenler tek tek koparılarak elde ediliyor. Şimdi tarlada ise keten hasadını tek tek kopararak yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Sinop iha

REKLAM ALANI