Havalar Isındı Kenelere Dikkat

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı, keneler yolu ile bulaşan ve hayvanlardan insanlara da bulaşabilen viral bir hastalıktır. Hastalık etkeni hayvanlarda bulunmakla birlikte bu türde herhangi  bir  belirtiye  sebep  olmamakta fakat etkeni taşıyan kenelerin teması sonucunda insanlara bulaşabilmektedir.

Ülkemiz genelinde vakaların artması nedeni ile içinde bulunduğumuz bu günlerde kene mücadelesi oldukça önemlidir. Mücadele, keneleri taşıyan hayvan türlerinin ve hayvanların yaşadığı ortamların ilaçlanması ile mümkündür. Mücadele anlamında, doğrudan hayvanları kene istilasından korumak ve bunun için de Veteriner Hekimler tarafından önerilen kene ilaçlarını kullanmak gerekmektedir.

İnsan ve hayvanların sıklıkla bulundukları yerlerde yaşayan kenelere karşı, hayvanlar üzerinde ilaçlama yapılmak suretiyle kırsal yaşamda faaliyet gösteren özellikle çiftçilerimizdeki hastalık riski azaltılmış olacaktır.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Müdür Vekili Ahmet TAM;

“Hastalıkla mücadelede kişisel korunma  tedbirleri de oldukça önemlidir. Yüksek ölüm oranına sahip KKKA vakalarında mevsim itibari ile risk yüksek boyutta seyretmektedir. Vatandaşlarımızın keneler konusunda  dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır;

Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunurlar. Bu nedenle vatandaşların uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir.

Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek, hayvancılıkla uğraşan, tarlada çalışan kişiler, böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler.

Kenelerin bulunabileceği yerlere veya pikniğe gidildiğinde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir.

Kene ısırmasının tespit edilmesinde özellikle anne babaların küçük çocuklarının vücutlarını kene ısırığı konusunda detaylı olarak incelemeleri önemlidir. Hızlı bir seyir izleyen viral ve hemorajik (kana yayılan) bir hastalık olan KKKA’nın erken teşhis edilmesi çok önemlidir.

Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığından tercih edilmelidir. Eve gelindiğinde vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve zararlı bir cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır.

Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi bir antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir. Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vb giymeleri gerekmektedir. Kızarıklık ve yüksek ateş gibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının belirtilerinin görülmesi halinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

dedi.

KENE HAKKINDA BİLGİLER

Kene Ne Zaman Çıkar ?

Keneler en çok mayıs ve kasım aylarında ortaya çıkarlar.

Kene Nasıl Ürer ?

Kene diğer haşereler gibi yumurta yöntemi ile ürerler. Keneler yumurtalarını yaşadığı ortama bağlı olarak değişik yerlere bırakırlar.

Kene Nasıl Çoğalır ?

Keneler yumurta yöntemiyle çoğalırlar.

Kene Nasıl Anlaşılır ?

Kene küçük oval şekildedir. 6-8 bacaklı olup diğer haşereler gibi uçamaz ve sıçrayamaz. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler, bu şekilde hastalıkları insanlara bulaştırırlar.

Kene Nerede Yaşar ?

Keneler otlaklarda, çalılıklarda, ve yeşil alanlarda yaşar.

Kene Nasıl Beslenir ?

Yapıştığı canlının cildine yerleşerek kanı ile beslenir . Bu esnada insana hastalığı bulaştırabilir. Ciltte ertesi gün hafif kızarıklık başlar. Kenenin kan emmeye devam etmesi ile kene şişerek büyür.

Hangi Tür Keneler Öldürücüdür ?

Kırım Kongo Ateşi insanlara başlıca vektör olan Hyalomma cinsi kenelerle bulaşır. Günümüzde yaklaşık 850 tür kene vardır ve bunların 30 kadarı hastalığın bulaşmasında rol oynar. Marginatum ile anatolicum alt türleri türkiyede yaşamaktadır ve öldürücü tehlikesi vardır.

Kimler Risk Altındadır ?

* Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar
* Veterinerler
* Kasaplar
* Sağlık Personeli
* Yeşil alanlarda tedbirsiz kamp ve piknik yapanlar ve bu alanlarda çalışanlar
* Bahçeli Konutlarda oturanlar.

Keneler Hangi Mevsim Daha Tehlikelidir ?

KKHA mevsimsel özelliğe sahiptir. Yurdumuzda Mayıs – Kasım aylarında görülmektedir. Özellikle bu dönemlerde önerilen tedbirleri dikkate almak hastalığın kontrolünü sağlayacaktır.

Kene Isırığının Belirtileri Nelerdir ?

Kene ısırmasından 1-9 gün sonra veya virüs taşıyan kan temasından 4-13 gün sonra ani başlayan ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal; başlangıç bulgularıdır. Bunları boğaz ağrısı , sarılık , ışığa karşı aşırı hassasiyet, duygu-durum değişiklikleri izleyebilir. Hastalığın ilerlemesiyle deri altına kanama, burun ve diş eti kanamaları, kanlı balgam, idrarda kanama, iç organlarda kanama görülebilir.

Kene Isırığı Nasıl Anlaşılır ?

Kene ısırığı hastalarda görülen şikâyet ve bulgular üzerine şu şekildedir; ateş, kırgınlık, baş ağrısı, halsizlik, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve iştahsızlıktır. Bazen kusma, karın ağrısı veya ishal olabilir.

Kene Öldürücü Mü ?

Hafif ve orta derecede klinik seyir gösterenler yaklaşık 9-10 günde iyileşir. İyileşen olgularda hasar kalmaz. Ağır ve ileri derecede ise klinik bulguların ikinci haftasında ortalama %30 ölüm görülür 2005 yılı sonu resmi kayıtlara göre Türkiye’de bildirilen 445 vakadan 21’i kaybedilmiştir.

Kene Görülen Ortamdan Nasıl Uzaklaştırılmalıdır ?

Mümkün olduğunca bu kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılmak gerekir. Keneleri ortamdan uzaklaştırmak söz konusu olmayacağı gibi çok zordur. Hepsinin öldürülme gerekir bunu da ancak bizim gibi yasal ve profesyonel ilaçlama firmaları yapar. Bizi arayın sizlere garantili kene ilaçlama hizmeti sunalım.

 

Havalar Isındı Kenelere Dikkat
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!