Cuma günü Kışla Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kortej yürüyüşü ile başlayan Türk Dünyası Günleri’nde her akşam ayrı bir konser programı düzenlendi.

Kortej yürüyüşünün noktalandığı Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen açılış töreninde Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Vali Avni Çakır, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz birer konuşma yaptı.

VİDİNLİOĞLU

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, etkinliklerin açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, Kastamonu’nun Türk tarihi anlamında sahip olduğu özelliklere işaret etti ve “Bu şehir öyle bir şehir ki Kütahya’yla birlikte Selçuklu’nun uç beyi. Bu şehir, Osmanlı’nın Üsküdar’a kadar uzanan sancak beyliği. Bu şehir Milli Mücadele’nin olmazsa olmaz şehri. Bu şehir, İstiklal Yolu’nun sahibi, İstiklal Madalyası’na sahip tek ilçenin olduğu şehir. Bu şehir Çanakkale’de en fazla şehit verenlerin diyarı. Hemen yanı başımızda duran Abdurrahman Paşa Lisesi, o dönem mezun verememiştir. Bütün öğrenciler tahtaya yazıp, izin isteyip, cepheye gitmişlerdir. Köyümüz vardır Ersizlerdere, eri yoktur. Hepsi şehit olmuştur. Bu şehir öyle bir şehirdir” dedi.

Vidinlioğlu, sözlerini, Cumhur İttifakı’na işaret ederek şöyle sürdürdü:

“1991’de cennet mekan Başbuğum, Erbakan Hoca ve geçtiğimiz günlerde rahmetli olan Aykut Edebali’nin birlikte başını çektiği o kutsal ittifak, o zaman kökünü bu topraklardan almış iki siyasi akımın  ittifakıydı. Aradan 30 sene geçti. O günün kutsal ittifakının ete kemiğe bürünmüş haline bugün Cumhur İttifakı diyoruz. ‘İttifak nerede?’ diyenlere, ittifak işte bu meydanlarda… Allah’ın izniyle bu kadrolar, 2023’e de 2053’e de bizi taşıyacak kadrolardır. Çünkü bu kadroların ayakları bu topraklara basar. Bu kadrolar Türkiye’den başka, Turan’dan başka, mazlum milletlerden başka bir rüya görmezler. Ayaklarını bu topraklara basar ve pergel gibi açılarak hep bu toprakların düşlerini kurarlar. 1991’den sonra köprüden çok sular geçti. Biz o gün esir Türk Dünyası derken, ‘Hayal dünyasında yaşamayın olacak iş mi bunlar’ dendi. Ama bugün görüyoruz ki işte Türk Devletler Teşkilatı kuruldu, ete kemiğe büründü. Bundan sonrasında bizim artık aramızda fitne yok, fesatlık yok, huzur var. Bundan sonramız artık Kızıl Elma’ya. Allah’ın izniyle bütün engelleri aşa aşa, Cumhurbaşkanımızın, Genel Başkanımızın, Bakanlarımızın, milletvekillerimizin ve değerli başkanlık divanımızın birlikte çalışmalarıyla Türkiye’mizin önü açık. Eskiden dudak bükerlerdi çok inanmazlardı. ‘Milli Devlet, Güçlü İktidar’ sloganımız vardı. Şimdi hem milli devlet, güçlü iktidar bir arada, hem güçlü devlet, milli iktidar bir arada.”

VALİ ÇAKIR

Vali Avni Çakır da konuşmasında, “Türk dünyasının gelişimi ve değişimi yakalamak için her türlü vasıtayı kullanarak bir araya gelmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapması, çağdaş dünyayla maddi ve manevi güç birliği yapması çok önemlidir. 28 ülke ve özerk bölgeden gelen misafirlerimizi, 800 yıldan beri Anadolu’nun kadim Türk şehri olan Kastamonu’da kültürel ve sanatsal etkinliklerimizle ağırlıyoruz. Türk devletleri ve özerk bölgelerinden gelen misafirlerimizle kalplerimiz bir atıyor, ülkülerimiz yeniden paylaşılıyor” dedi.

  1. BAŞKAN YARDIMCISI DURMAZ

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise konuşmasında şunları söyledi:

“Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türk’ün birliğine duyduğumuz özlemden Türk milletinin ayrı coğrafyalar düşmüş bağlarının, gün gelip tekrar bütünleşeceğine yönelik inancımızdan bir gün bile vazgeçmedik. Siyasetimizin her anı ve her yerinde, gençlik yıllarımızda duvarlara yazdığımız üzerine yeminler ettiğimiz Turan ülküsü çok önemli bir yer tutmuş.  Şükürler olsun bugün bu kutlu ülkümüz, Türk Devletleri Teşkilatıyla ete kemiğe büründü. Türk coğrafyasında yükselecek müşterek sesin büyüklüğü hepimize heyecan vermektedir. Bu nedenle Türk Devletleri Teşkilatı’nı önemli buluyor, bugün buradaki buluşmanın anlamlı ve değerli olduğunu düşünerek örneklerinin çoğalmasını arzu ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, kültür ve gönül coğrafyasının her bir köşesine elini uzatmakta, bir ve beraber olmanın mücadelesini vermektedir. Hamdolsun milli hafızamız diridir. Bugün bize düşen görev ortak kültürümüzden ve tarihimizden aldığımız mirası gelecek nesillere en güzel şekilde aktarmak ve onun daha da ileri götürülmesini teşvik etmektir.”

  1. GÜN ETKİNLİKLERİ

Kortej yürüyüşü sonrasında gerçekleştirilen açılış programı ve temel atma töreninin ardından Kurşunlu Han Otel’de Gala yemeği verildi. Kastamonu Belediyesi’nin kurduğu mehteran takımının gösterisinin ardından Turan Halkları dans ekibi, Macar Turan Vakfı dans ekibi, Kinçkereşö Grubu folklor ekibi gösterilerini sundu.

Kaya Kuzucu konseri sonrasında ise Drone ve Mapping gösterisi düzenlendi. Kastamonu Valiliği binasına ve gökyüzüne yansıtılan ışıklı şovlar vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Işıklı gösteri sonrasında sahneye bu kez Mehmet Sabir Karger çıktı. Kafkas Kartalları gösterisinin ardından ilk gün ünlü sanatçı İlyas Yalçıntaş’ın harika performansıyla sona erdi.

  1. GÜN ETKİNLİKLERİ

Türk Dünyası Günleri’nin ikinci gününde ise Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda “Turan Halklarının Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panel düzenlendi.

Panel sonrasında Cumhuriyet Meydanı’nda yabancı ülkelerin dans ekipleri bir kez daha gösterilerini sundu. Cıltız Tannagaşeva ve Bünyamin Aksungur konserleri ile devam eden etkinliklerin finalini Mustafa Yıldızdoğan gerçekleştirdi.  Kastamonu’ya gelmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Yıldızdoğan, “Burası benim sanki ikinci memleketim gibi. Çok programlara geldim, yine de canı gönülden gelirim. Bize büyük misafirperverlik gösteren Kastamonulu hemşehrilerime, katkı ve destek veren tüm herkese de teşekkür ediyorum” dedi.

İkinci gün programlarına KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, DTGB Genel Başkanı Ersin Güzel, DTGB Aksakallar Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kutluk Kaan Sümer, Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Üsküp Milletvekili Enes İbrahim, Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Üsküp Milletvekili Aylin Emin Skoro, Gagauzya Kıpçak Belediye Başkanı Oleg Garizan, Gagauzya Tomay Belediye Başkanı Fiodor Topciu, Uluslararası TÜRKSOY Teşkilatı Daire Başkanı Sancar Mülazimoğlu, Çuvaş Film İnternational Başkanı Oleg Tsyplenkov, Gaguzya Aydar Belediye Başkanı İlya Köse de katıldı.

3.GÜN ETKİNLİKLERİ

Türk Dünyası Günlerinin üçüncü ve son gününde ise yabancı ülkelerin dans gruplarının gösterileri gerçekleşti. Atilla Yılmaz konseri sonrasında sahneye Kıraç çıktı. Ünlü sanatçının büyük ilgi ve beğeni toplayan konseri ile birlikte  Türk Dünyası Günleri etkinlikleri sona erdi.

 

Haber:Cengiz MUHZİROĞLU

kastamonugazetesi