Eski Gümrük Bakanı Gün Sazak…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gün Sazak,Cumhuriyet tarihinin en başarılı Gümrük ve Tekel Bakanı olarak biliniyor. Görev süresi boyunca yolsuzlukla ve hırsızlıkla başarılı bir şekilde mücadele eden Sazak’ın şehit edilişinin 41. Yıldönümü.

Süleyman Demirel başkanlığında 1977 senesinde gerçekleşen seçimlerden sonra oluşturulan 2. Milliyetçi Cephe Hükümetinin MHP’li Gümrük ve Tekel Bakanı olan Sazak, 27 Mayıs 1980’de  evinin önünde Dev-Sol militanlarınca çapraz ateşe alınarak şehit edildi.

Kısa süren bakanlık hayatında büyük başarılara imza atan Sazak, aynı zamanda Eskişehir Milletvekilliği de yapmıştır.

Bakan olduktan sadece 6 ay sonra gümrüklerde yıllardır engellenemeyen yolsuzluğu bitirmiştir.

Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nda yaşanan her türlü rüşvetin, yolsuzluğun ve ülkeye yayılan karaborsa ve kaçakçılığın sonu gelmişti.

Başta Gün Sazak olmak üzere, sağlam karakterli dürüst ve idealist kadroların gümrüklerden kuş uçurtmayan ve kaçakçılara geçit vermeyen bu çabaları ise kısa zaman içinde başta mafya teşkilatları olmak üzere, Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nda yuvalanan rüşvetçi memurların da korkulu rüyâsı haline geliyordu.

Bu anlamda Gün Sazak’ın şu sözleri hayli manidardı:

“Kaçakçılık sistemi devlet memurlarının himâyesi altındadır. Bu memurların arkasında umulmadık yetkililer var. Onları belirleyecek kişiler de şebekenin bir parçası durumunda. Üstelik çok güçlüler. Ben her şeyi göze alarak ve kimsenin gözünün yaşına bakmadan bu şebekeyi dağıtmaya kararlıyım. Dürüst bir kadro kuracağım. Milletvekillerinden gelecek tepki ve talepleri dinlemeyeceğim.”

Sazak’ın, şehit edildiği 27 Mayıs “Gün Sazak ve Ülkücü Şehitleri Anma Günü” olarak ilan edilmiştir.

Sazak’ın naaşı memleketi Eskişehir’in Milhalıçık ilçesine bağlı Sazak köyüne defnedildi.

Mekânı cennet, ruhu şad olsun…

Eski Gümrük Bakanı Gün Sazak…
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!